Skinnelayout - Lind's hjemmeside - The Valley

Gå til indhold

Skinnelayout

Modeltog
Som nævnt andetsteds på dette site genoptog jeg min gamle interesse for modeltog via et startsæt fra Märklin, som i første omgang skulle sætte lidt fut (undskyld!) i husets julelandskab. Der var tale om en traditionel skinneoval med mulighed for et mindre vigespor. Men i takt til, at toget kørte rundt og rundt - og rundt - steg ønsket om at sende det på en længere rejse, i hvert fald i fantasien.
Jeg anskaffede mig Rolf Sylvester-Hvid og Jes Buusmanns glimrende bog "Modeltog" fra 2008 og besluttede mig for at planke en af deres ideer til skinnelayout, nemlig "Det sammenfoldede Kødben". Det er i princippet en oval, som bukkes sammen på midten, hvorved en ene ende føres "under jorden" som vendesløjfe. Fordelen ved dette layout er - bl.a. - at det kan presses ind på en standardplade på 240x120 cm, og det var, hvad jeg havde plads til.
Som barn husker jeg, at jeg havde en lille skabelon, som jeg anvendte til tegning af skinnelayout. Det gik vist meget godt, men i mellemtiden har man jo opfundet computeren, og det har gjort det lidt lettere. Der findes en del programmer, som kan hjælpe med at visualisere ens ideer, og en del koster penge. Men der er også gratis programmer, og jeg har valgt at arbejde med SCARM (Simple Computer Aided Railway Modeller). Programmet kan hentes på www.scarm.info og har dansk sprogfil.
Her til venstre ses mit layout.
Der er et enkelt sted, hvor skinnerne ikke rigtig passer. I virkelighedens verden er det dog kun en ganske lille fejl, som sagtens kan "lirkes" på plads, uden at det går ud over trafiksikkerheden.
Tilbage til indhold