Flueliner - kap.2 - Lind's hjemmeside - The Valley

Gå til indhold

Flueliner - kap.2

Lystfiskeri > Fluefiskeri

Det næste stykke forsøger at kaste lys over lineklasse systemet og rummer et par betragtninger om lineproducenternes oplysninger.
AFTM – American Fishing Tackle Manufacturers – systemet er et vægtklasse-system, som blev udviklet i USA i 50'erne for at give forbrugerne et redskab til at vælge den rette line til en given fluestang. Man valgte en standard, hvor følgende parametre indgik: en flueline er 100’ lang (27,5m), og man har typisk 30’ uden for topøjet, når man skal kaste. Disse 30’ (9,15m) vejes og matches stængerne på en skala fra 1 – 12. Det bør måske for en ordens skyld tilføjes, at systemet er udarbejdet for WF-liner til en-håndsstænger.
Vægten blev målt i ’grains’ og længden i fod, derfor får vi i Europa et temmelig rodet resultat, når vi skal oversætte og omregne:

AFTM Klasse, #

Grain

Gram

1

60

3,89

2

80

5,18

3

100

6,48

4

120

7,78

5

140

9,07

6

160

10,42

7

185

11,99

8

210

13,61

9

240

15,55

10

280

18,14

11

330

21,38

12

380

24,92


Et hurtigt kig ned over listen afslører, at det er endog særdeles små værdier, der afgør forskellene på de enkelte klasser. 1,3g er der mellem hver klasse, indtil vi når #6. Så sker der lidt, og afstanden mellem #8 og #9 er knap 2g. Almindeligvis benyttes ikke en-håndsstænger tungere end #9 – eller lettere end #3 for den sags skyld, så hvordan kan en vægtforskel på lige godt 9g betyde så meget?
Tjaa, dels er 9g ikke så lidt i denne sammenhæng, og dels ligger djævelen i detaljen, som man siger. Selv en uøvet kaster kan mærke forskel på #6 og #8. Stangen er lidt tungere (og måske en halv fod længere), linen er lidt tykkere, så vinden føles tydeligere etc. etc. Tilpasning af stang og line er simpelthen afgørende for et godt kast!
AFTM systemet bringer lidt orden i kaos, men som vi har set, er det også et ikke helt vellykket forsøg på at sætte fluekastet på formel: En flueline er ikke altid 100’, og en kasteklump er ikke altid 30’ med samme tapering som en WF-line. Stængerne har ikke samme aktion – eller stivhed – og de har heller ikke samme længde. Så med mindre man vil tage en doktorgrad i flueliner, må man forlade sig på AFTM og grejfabrikanterne.

Og så er vi ved mit hjertesuk: Giv os oplysninger vedr. kastevægt på jeres stænger, og giv os vægtangivelser på jeres WF liner – og ikke kun på skydehovederne.
Med hensyn til stængerne er det, så vidt jeg ved, kun danske Scierra og norske Zpey, som oplyser anbefalet kastevægt på deres stænger.

Scierra MPA #5/6 med angivelse af anbefalet kastevægt. Bemærk, at vægten snarere passer en #7-stang iflg. skemaet. Det skyldes, at moderne fluestænger ofte er lidt stivere (hurtigere) end de stænger, som var gængse, da ATMF systemet blev til.

Kigger man på producenternes hjemmesider, for at se, hvilke oplysninger, de tilbyder vedr. deres liner, skal man ligeledes holde tungen lige i munden.
Her er et par skemaer fra hhv. Scierra og amerikanske RIO:

Scierra angiver ikke vægt på kasteklumpen på deres WF-liner på deres hjemmeside. Men de gør det heldigvis på selve æsken. Så hen i forretningen og check!
Selv har jeg haft stor glæde af WF linerne fra Scierra, som man oven i købet kan være heldig at finde til en overkommelig pris, hvis man kan nøjes med v1 af HMT linerne. Det behøver ikke altid at være det sidste nye...hvis det var godt forrige år, så er det det nok også i år!

RIO er særdeles generøs med oplysninger om længder, vægt og dimensioner på deres WF-liner, så har du en omregningstabel eller to, er der gode muligheder for at finde den rette line… hvis du ellers kender din stangs anbefalede kastevægt!
NB! Hvis du skulle være i tvivl, så er det den trediesidste kolonne, der er den interessante: '30 Ft Weight'.

Tilbage til indhold