Om ... - Lind's hjemmeside - The Valley

Gå til indhold

Om ...

Modeltog > Rullende Materiel

Når man som jeg har valgt at koncentrere opmærksomheden på dansk materiel i tiden fra efter besættelsen til starten af 70'erne, hvor DSB's "designperiode" starter, ja så er der straks en hel masse materiel, man ikke behøver at holde øje med. Men det betyder ikke, at familien behøver at frygte mangel på julegaveideer; thi det er en populær periode, som vi ældre togtosser stadig kan huske fra vores barndom, og vi er strikse med korrektheden!

Heldigvis er producenterne lystne efter at sælge deres produkter, og det lykkes bedst, når de gør sig umage. Det gør de så, selv om der også er kompromisser i produktionen. Det får de - undertiden berettiget -  tæsk for. De asketiske nittetællere bedes dog også huske, at det danske marked ikke er ret stort, og hvis forretningen skal løbe rundt, såå...
I det omfang, jeg synes det er interessant, vil jeg bringe eksempler på pudsigheder eller skandaler under menupunktet <Kommentarer>.

Der findes steder, hvor man kan købe 100% håndbyggede modeller til en pris 5 gange over prisen på en glimrende "hyldevare", men det er næppe en lukrativ forretning.
De store (læs: tyske) modeltogsproducenter vil jo også gerne have en bid af det danske marked, og de sender så jævnligt mindre serier ud, baseret på egne standardvogne. Det er for så vidt også i orden, eftersom en stor del af DSB's vognpark var/er indkøbt fra Tyskland. Der kan forekomme afvigelser grundet forskelle i de nationale regulativer og standarder, men ofte er der tale om meget fine modeller til fornuftige priser. Lad mig blot sige: Der kan bruges megen god tid til at dykke ned i detaljen!
I skrivende stund - efterår 2016 - glæder jeg mig over, at der synes at vær et mindre boom på vej inden for modeltogsproduktionen. I takt med avancerede værktøjer - laser og 3D - har vi på det seneste set modeller, som mht detaljerigdom var utænkelige for blot få år siden. Skønt!
Tilbage til indhold