H0-koblinger - Lind's hjemmeside - The Valley

Gå til indhold

H0-koblinger

Modeltog > Rullende Materiel

For nogen tid siden købte jeg et sæt vogne fra Fleischmann, nemlig Værkstedsvognene fra Signaltjenesten, nr. 62 og 63 + en, vistnok, fiktiv ladvogn med en kabeltromle. Et spændende sæt, som jeg har skrevet om i vognoversigten.
Vognene var forsynet med PROFI-koblinger, som jeg ikke havde set før. Jeg var vant til Märklins NEM-koblinger, som - i forskellige variationer - sidder på vogne fra ROCO, PICO, Heljan og Hobby Trade. De virker i hvert fald sammen - næsten - uden problemer. Fælles for dem er dog en gennemgående for stor afstand mellem sammenkoblede vogne. Derudover er det besværligt manuelt at pille vogne ud midt i en togstamme, da vognene skal drejes i længderetningen for at slippe.
Fleischmanns PROFI-koblinger er kortere: der næsten kontakt mellem pufferne; det ser meget bedre ud. Afstanden reduceres med ca. 1 cm, og man får et bedre indtryk af en hel vognstamme, frem for en række enkelte vogne der hænger sammen. En vogn fjernes let ved blot at løfte den ud af togstammen. Jeg ved godt, at Märklin laver kortkoblinger, som giver en bedre (kortere) afstand, men vognene skal stadig lirkes.
I skrivende stund har jeg udskiftet samtlige koblinger og er meget tilfreds.
Der findes seriøst mange slags koblinger på markedet, så hvis man vil læse mere om sagen - incl. stømførende koblinger, faste koblinger etc. - så se hér.

Her ses fire Rystevogne fra Hobby Trade. De to til venstre er koblet med de medfølgende NEM-koblinger. Vognene til højre har fåer deres koblinger udskiftet med Fleischmanns PROFI system.

To CP vogne med Profi-koblinger og udslåede harmonikaer. Man kan næsten færdes sikkert mellem vognene, men heldigvis sidder passagere i str. H0 som regel helt stille under turen.

Tilbage til indhold