Opskrifter - Lind's hjemmeside - The Valley

Gå til indhold

Opskrifter

Kryddersnaps

Valnød
(Juglans regia)
Der anvendes grønne, umodne nødder, som plukkes i slutn. af juli eller beg. af august. Det afgørende er, at de ikke er begyndt at sætte skal, men stadig er hvide i kødet med gelé-agtig kerne. Der anvendes 4 hele nødder, skåret i både, til en hel flaske vodka el. Brøndum snaps. Snapsen trækker på et mørkt sted i 6 måneder(!) Herefter filtreres snapsen – som nu er helt sort – og lagres i yderligere 6 måneder – mindst! Smagen er fyldig og blød, specielt efter lang lagring.
Husk at lave valnøddesnaps hvert år! Dels er det en aristokrat blandt kryddersnapse, dels medfører "hul" i produktionen et helt års ventetid!!

Slåen
(Prunus spinósa)

De modne, sorte bær plukkes i beg. af november, når bladene er faldet af busken (og før solsorten har spist dem alle)
. Bærrene skal have frost, så læg dem i fryseren et døgns tid. Der anvendes ca. 200 g bær til en hel flaske spiritus. Snapsen trækker i nogle uger, til den er dybrød, hvorefter den filtreres. Smagen er rund og sødlig.

Rønnebær
(Sorbus aucupária)

Bærrene plukkes modne, ribbes og lægges i fryseren et døgns tid. Fremgangsmåden er i øvrigt som ved slåen. Smagen er frisk og lidt sødlig.

Prikbladet perikon
(Hypericum perforátum)Kendes fra den almindelige Perikon på bladenes talrige sorte prikker (kirtler) og dens kraftige duft.

Til snapsen anvendes plantens blomster. De næsten – eller nyligt - udsprungne blomster plukkes bedst om morgenen, inden solen får for megen magt. Der anvendes, hvad der ville svare til "et par bundter persille". Blomsterne "nippes" og overhældes med spiritus. Snapsen trækker en uges tid, afhængig af, hvor meget "kraft" der er i blomsterne. Anvender man en klar flaske eller syltetøjsglas, kan man følge farveskiftet fra rød til brun. Hvis snapsen tager farve i løbet af det første døgn, burde 10 dages trækketid være OK. Filtreres.
Det er en rigtig "højsommer-snaps" – rund og "blomster-agtig" i smagen, som kan fremstilles i hele august måned.
- og så skulle perikum desuden have en anti-depressiv virkning...hvad mere kan man forlange!?

Strandmalurt
(Artemísia maritíma)

Til snapsen anvendes plantens bløde topskud. Der anvendes en pæn "dusk" til en hel flaske spiritus – pas på ikke at sætte for meget på, hellere lidt længere trækketid! Snapsen bliver hurtigt dramatisk grøn. Når den begynder at skifte farve til brun, skal den filtreres – typisk efter 10–14 dage. Lagres længe.
Malurt er ikke helt nem at styre – den bliver hurtigt besk, og mange foretrækker derfor at fremstille den som essens til senere fortynding. Jeg har selv haft en malurt stående i næsten to år i håb om, at den blev blødere. Da det ikke skete, "fortyndede" jeg den med en anden, som bevidst var "taget" tidligt…det blev en fremragende snaps!

Pors
(Myríca gale)

Pors er en klassiker! Den vokser fugtigt – typisk ved søbredder og rigtig gerne i Sverige. Vi anvender unge skud og blomsterknopper og plukker dem i maj. Pluk rigeligt!
Hjemme skal høsten tørres. Vi er nemlig ikke interesserede i friske skud med stort vandindhold, men derimod de tørrede, hvor plantens aromatiske olier er bevaret.
Bred bladene og knopperne ud på et klæde og lad dem tørre i et ventileret rum i flere dage. Har man ikke lige et velventileret rum, så er her et tip: Anbring i stedet bladene på en bageplade med bagepapir. Tænd ovnen på laveste gradtal og lad bladene tørre for åben ovndør i nogle timer. Husk, at bladene skal tørres – ikke bages!
De tørrede skud og blade dækkes med vodka (el. Brøndum) og ”suppen” trækker en god uges tid. Hele herligheden sies og lagres i mindst to år.
Fortyndes efter smag.

Blodrod / Tormentil
(Potentilla erécta)

Blodrod el. Tormentil vokser forholdsvis almindeligt på enge og i skove. Den blomstrer i juni-august, og det er vigtigt, fordi den er let genkendelig fra de øvrige medlemmer af Potentilla-slægten ved kun at have fire kronblade på de gule blomster.
Tag en spade med, for vi skal have fat i roden, som er en blyantstyk pælerod. den ”bløder” når den knækkes – deraf navnet – og snapsen bliver også rød.
Roden vaskes og skæres i tynde skiver, som dækkes af snaps. Da det er en rod, skal den trække forholdsvis længe, gerne et par måneder, hvorefter den sies og lagres i et par år.
Essensen fortyndes noget, idet smagen kan være lidt bitter.

Tilbage til indhold | Retur til hoved menu