Kajak - Lind's hjemmeside - The Valley

Gå til indhold

Kajak

Lystfiskeri

For et års tid siden meldte jeg mig til et havkajakkursus. Baggrunden var, at jeg et par gange havde syntes, at min aktionsradius som vadefisker ved kysten var en smule begrænset, og jeg havde ikke rigtig noget sted at gøre af en jolle. Derfor begyndte jeg at undersøge markedet for fiskekajakker, snakkede med et par grejpushere og trawlede internettet igennem (eller i hvert fald en del af det) for oplysninger, beskrivelser og tips vedr. emnet.
Inden jeg besluttede mig for noget som helst meldte jeg mig som sagt til et kursus for at finde ud af, om det overhovedet var noget jeg kunne bruge som lystfisker. Lad det være sagt straks: kurset var glimrende, instruktørerne var kompetente, men for mig var det en blandet oplevelse. Jeg brød mig ikke om havkajakkens ringe stabilitet, og jeg skulle bruge for mange kræfter og koncentration for ikke at vælte. Det lovede ikke godt for mulighederne for også at fiske, hvilket jo hele tiden havde været hovedformålet, så jeg ”droppede ud” før tiden. Jeg var simpelthen utryg ved situationen.
Men helt slippe tanken kunne jeg ikke. Da jeg havde fået det mislykkede kursus lidt på afstand, begyndte jeg at lede efter andre muligheder. Det var jo ikke en havkajak, jeg havde brug for, men snarere en ”sit on top” model, hvor der ikke er tale om, at man kravler ned i et lille hul. En ”sit on top” er også bredere og langt mere stabil, så måske…
Så gik det hverken værre eller bedre, end at Fisk & Fri bragte en artikel om en helt ny type fiskekajak, som er kommet fra USA. Den hedder Freedom Hawk og har et sindrigt pontonsystem, som gør den så stabil, at man kan stå op og fiske – eller det hævder de.
Jeg fandt flere YouTube-klip, der priste kajakkens kvaliteter, og til sidst var der ikke andet for end at køre til Skibby, hvor Skibby Både på det tidspunkt forhandlede vidunderet. Der er ingen tvivl i mit sind: Amerikanerne har begået en lille genistreg med udviklingen af Freedom Hawk! Den er behagelig stor, der er en støttebøjle, der er et smart ankersystem i stævnen, og pontonerne virker! Det er jo ikke nødvendigt at stå op for at fiske, men man kan – med lidt øvelse – sågar kaste med flue. Men mindre kan gøre det: Bare at lade sig drive med et fladfisketakkel uden at være nervøs for at vælte. HUSK REDNINGSVEST!
Desværre ser det i skrivende stund - marts 2013 - ikke ud til, at det er til at finde en forhandler for tiden. Men giv ikke op! På den nyligt afholdte Flyfestval 2013 i Kolding præsenteredes et spændende alternativ: en dansk designet dedikeret fiskekajak med pontoner og hele svineriet: Rønnest Kajak. Se den her.

Til højre ses et lille fotogalleri fra den allerførste prøvetur. Der er udvalgte detaljer samt billede af en lille trolley, som hurtigt blev anskaffet for lettere transport. For resten: De 31 kg kan godt drille lidt, når kajakken skal smides op på taget af bilen. For at den ikke skal smutte fra mig, anvender jeg et par billige arbejdshandsker med gummiknopper (dem man køber i bundter i byggemarkedet).

Tilbage til indhold