Lind's Blog - Lind's hjemmeside - The Valley

Gå til indhold

Er vi alle blevet jyder?

Lind's hjemmeside - The Valley
Offentliggjort af i Det danske sprog · 29 august 2012

Det drejer sig naturligvis om den - i grammatisk henseende - forkerte anvendelse af 'hans' og 'sin'. Den første form er den såkaldt jyske og er jo en del af den jyske dialekt, hvor man anvender 'hans' ved henvisning til grundleddet i en given sætning. Det var heller ikke for at genere jyderne; jeg ønskede blot en fængende overskrift. Men det hedder 'sin', og undertiden ryger man over i den anden grøft, hvor man bliver så bange for at anvende 'hans' forkert, at man siger 'sin', også når det hedder 'hans'!
Nå, det er der sagt og skrevet meget om andre steder, men der et par andre sammenblandinger, som jeg ikke kan lade være med at give en vrissen overlærerkommentar. Den første er 'fordi' og 'på grund af'. Det lader til, at 'fordi' er på vej ud af sproget. Flere og flere - også journalister, som burde vide bedre! - dropper 'fordi' foran bisætninger, selv om konstruktionen derved bliver knudret og klodset: 'Han forlod mødet, på grund af at han havde travlt' - NEJ, det hedder 'fordi han havde travlt'! Hvis du vil benytte den lange form, må du komme med et navneord, som dækker bisætningen, f.eks. 'på grund af tidnød'.
Det andet eksempel er om noget lignende: 'Det ligner, at han er ved at blive træt' - NEJ, 'det ser ud til, at han er ved at blive træt'! Men: 'Det ligner træthed' - altså igen et navneord, som erstatter en bisætning.
Og så har jeg ikke en gang talt om 'ligge' og 'lægge'!! SÅ LÆR DET DOG!Ingen kommentarer

Tilbage til indhold